Thuis op Terschelling

Eiland in de Stad

Unieke samenwerking de Bijenkorf Amsterdam en eiland Terschelling

Vanaf 14 juli t/m 3 augustus 2008 stond in de Bijenkorf in hartje Amsterdam het eiland Terschelling in de spotlights. Wat moet een eiland midden in de zomer in de stad zou je zeggen. Beter zou zijn de stad maar naar het eiland te halen. Welnu dat is juist de bedoeling. Want Terschellingers kijken graag verder dan de horizon. Tijdens de eiland in de stad campagne stonden Terschellinger producten en specialiteiten centraal die met name in het najaar actueel zijn. Zoals rust, authenciteit en niet in de laatste plaats Cranberry’s !  De etalage Dam-Damrak, de mooiste etalage van Nederland, was van 14 juli tot en met 3 augustus gewijd aan het Eiland in de Stad. Op de afdeling Koken & Tafelen ( 3e etage) konden eilander producten worden geproefd. Op 18 juli was er een speciale Terschelling / Ellen ten Damme Meet en Greet en op 18 juli, en het hele weekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 augustus, trad Ellen ten Damme op. Verder trad op de eilander folkband Skylger Stout op zondag 20 juli van 12.00 tot 16.00 uur en op woensdag 23 juli en woensdag 30 juli was tussen 15.00 en 16.00 uur een eilander verhalenvertellen actief voor kinderen op de boekenafdeling op de 4e etage.

‘Eiland in de Stad’ is een initiatief van de Stichting Marketing en promotie Terschelling en VVV Terschelling in nauwe samenwerking met de Bijenkorf Amsterdam. De campagne was erop gericht het Bijenkorf publiek bekend te maken met het Waddeneiland en de vele unieke mogelijkheden. Vanaf Harlingen een klein uurtje per veerboot, waar de vakantie of het vrije weekend al begint. Terschelling het eiland waar de zon veel vaker en langer schijnt dan in de rest van Nederland. Terschelling waar je niet in de file hoeft te staan om bij het strand te komen. Terschelling met schitterende stranden, een vriendelijke bevolking en een cultuur die alles heeft te maken met de zee. Ontdekkingsreiziger Willem Barendsz., ja die van de overwintering op Nova Zembla, werd geboren op Terschelling.

Cranberry’s

Toen er in 1845 een vaatje met cranberry’s afkomstig uit Amerika bestemd voor Engeland, aanspoelde op het strand en werd meegenomen door de Terschellinger jutter Pieter Sipkes Cupido die de bessen plantte, werd de kiem gelegd voor de befaamde Terschellinger cranberry cultuur. Op Terschelling wordt de cranberry nog Pieter Sipkesheide genoemd, naar de vinder van het vat. Momenteel wordt er op het eiland op biologische wijze sap van geproduceerd maar ook jam, compote,  etc. Cranberry’s worden vandaag de dag zelfs in producten als badschuim en bodylotion verwerkt.  Maar er zijn meer typisch Terschellinger producten die de moeite van het proberen waard zijn zoals de roemruchte pondjeskoek, Terschellinger bonbons, Juttersbitter, etc.

© 2010 - thuisopterschelling.nl is een website van de Stichting Marketing en Promotie Terschelling.